Per 1 januari 2016 geldt in Nederland het verbod op de gratis plastic tas. Winkeliers mogen dan geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. 

Waarom is er een verbod op het weggeven van een gratis plastic tas

We gebruiken samen zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. De Nederlandse overheid wil zwerfafval voorkomen en verspilling van onze grondstoffen tegengaan. Dat doet de overheid door in te zetten op minder gebruik van plastic tassen en stimuleren van het hergebruik en recyclen. Het verbod op gratis plastic tassen past hierbij.

In veel winkels betalen klanten al voor een plastic tas. Per 1 januari 2016 is dit in alle winkels verplicht. Een verbod in combinatie met de vraag van de verkoper ‘mag het zo mee’, zorgt dat 75% minder plastic tassen de winkel verlaten. Dit blijkt uit eerdere testen en uit vergelijkbare wetgeving in andere landen. Consumenten nemen dan veel vaker een eigen tas mee in plaats van dat zij betalen voor een plastic tas.

Hoe informeert de overheid het winkelend publiek?

De overheid informeert het winkelend publiek via de media, via de website www.rijksoverheid.nl/plastictas en via de social mediakanalen Facebook en Twitter. In januari 2016 hangen in winkelstraten door heel Nederland posters, komen mensen advertenties tegen in huis-aan-huisbladen of online banners op websites.

Natuurlijk zijn er alternatieven

Zo’n plastic tas is natuurlijk ook helemaal niet nodig. Tegenwoordig kun je hele leuke shoppers kopen waar al je aankopen prima in passen. Zo heeft personalgifts.nl bij voorbeeld een hele leuke shoppingbag die je zelf kunt personaliseren. Kleur, design, je kunt er zelfs je eigen foto bij plaatsen. Op die manier heb je een mooie, unieke shoppingbag die veel mooier en ook nog eeins milieuvriendelijk is. Bekijk hier alle shoppingbags. Bestel er vandaag nog eentje zodat je voorbereid bent!

ThumbnailThumbnailThumbnailThumbnail

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.hippekinderspullen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 167 reviews.

WhatsApp chat