4 manieren om te zorgen dat je kind in bed blijft

Je kind is veel te vroeg wakker

zorgen dat je kind in bed blijft

Het komt iedereen met kinderen bekend voor: je zet iedere dag weer voor jezelf een wekker om op tijd wakker te worden. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want jouw kind is ruim voordat jouw wekker afgaat al wakker. En hij of zij ligt te huilen, te roepen of -als ze wat groter zijn- staat naast je bed. En dan heb ik het nog niet eens over het weekend, waarin je toch eindelijk wel eens wat langer zou willen blijven liggen. Hoe zorg je ervoor dat je kind in bed blijft?

1. Zorgen dat je kind in bed blijft: verduistering

Als je kind wakker wordt en ziet dat het licht is gaat er direct een knop om, je kind denkt dat het de hoogste tijd is om lekker aan de dag te beginnen. Niet handig. Dus schaf verduisterende gordijnen aan die ervoor zorgen dat het ook donker is in de kinderkamer als het buiten al licht is. 

2. Een lichtje met timer

Wanneer je er dan voor gezorgd hebt dat het donker is in de kamer, zou je een lampje neer kunnen zetten met een timer erop. Deze kun je aan laten gaan op de door jou gewenste tijd. Leg je kind uit dat het moet blijven liggen totdat het lampje gaat branden.

3. Zorgen dat je kind in bed blijft: Een slaaptrainer

Oudere kinderen (2-3 jaar) zullen op een gegeven moment de vraag gaan stellen hoe lang ze nog moeten blijven liggen. Dat doen ze het liefst vanuit bed, schreeuwend: papa, mama, hoe lang nog? Voor hen is een slaaptrainer een uitkomst. De slaaptrainer geeft drie dingen aan: 

  • Dat het nog vroeg is en je kind moet blijven liggen/slapen
  • Dat het bijna tijd is om op te staan
  • Dat het tijd is om op te staan

De meeste slaaptrainers zijn direct ook een nachtlampje, zo heb je twee producten in één.

4. Een wekker

zorgen dat je kind in bed blijft

Ook een gewone wekker of klok kan voor oudere kinderen best dienen als een soort slaaptrainer. Als kinderen de cijfers kennen dan kun je zeggen dat ze niet voor bijvoorbeeld 7 uur uit bed mogen komen. Vinden ze het nog wat lastig plak dan een stickertje bij de tijd dat ze eruit mogen. Je kunt met twee stickertjes ook aangeven dat het om een bepaalde tijd goed is als je kind wat gaat lezen of spelen op de kamer, en dat hij of zij bij de tweede tijd uit de kamer mag.

zorgen dat je kind in bed blijft

Zat creatieve manieren om te zorgen dat je kind in bed blijft en jij weer aan je broodnodige rust toekomt. Begin je met het “trainen” doe dit dan stapje voor stapje. Wordt je kindje altijd om 5 uur wakker, dan kun je niet verwachten dat het ineens om 8 uur wakker wordt. Verlaat de tijd iedere keer met een kwartier en vergeet vooral niet te belonen als het goed gaat.

Welterusten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *