Spannend hoor die Sinterklaastijd!

De Sinterklaastijd is spannend, zeker voor hoogsensitieve kinderen

Voor hoogsensitieve kinderen (hsk’s) en voor hun ouders is de Sinterklaastijd niet alleen maar een gezellige tijd. Veel gaat anders dan anders en er zijn veel spannende momenten, van de eerste Sinterklaasjournaal uitzending tot Pakjesavond. 

Elk jaar is er een nieuw probleem in het Sinterklaasjournaal waardoor het spannend blijft of de stoomboot wel op tijd aankomt. Schoentjes mogen worden gezet waardoor de slaap soms niet wil komen en de kinderen extra vroeg wakker worden. Sinterklaas komt op school en misschien ook nog wel bij papa of mama op het werk.

En dan Pakjesavond! Zal Sint komen en wat zit er in de pakjes?

Al met al een overdosis stress en prikkels.

Ik bij Sinterklaas

Uit de verhalen van mijn moeder begrijp ik dat ik vroeger zelf nogal eens ziek gemeld moest worden op feestelijke dagen op school, ik was letterlijk ziek van de spanning. Op deze manier heb ik aardig wat feestjes gemist en ik zat dan thuis met mijn geknutselde hoedje op voor de tv. Op deze foto zie je dat het soms ook wél goed ging.

Tips voor ouders

Wat kun je las ouder doen om dit soort dingen te voorkomen en om de Sinterklaastijd als gezin fijn door te komen?

  • Vertel je kind elke ochtend duidelijk wat er die dag gaat gebeuren. Dus op de dag van de aankomst op school vertel je dat er Pieten zullen zijn die waarschijnlijk druk doen, er zal (harde) muziek zijn en de dag zal anders verlopen. 
  • Licht de juf of meester in zodat die rekening met je kind kan houden, een oogje in het zeil kan houden en wellicht af en toe een rustmomentje kan inbouwen voor je kind.
  • Is schoen zetten eng? Want komen de Pieten dan in huis en hoe dan? Je kunt de schoen ook buiten bij de achterdeur zetten óf onder de brievenbus zodat er niemand naar binnen hoeft om de schoen te vullen.
  • Beperk het aantal spannende momenten zoveel mogelijk. Dit kun je doen door af te spreken dat er één keer in de week de schoen gezet mag worden op een vaste dag. Geen pakjesavond bij opa en oma én een pakjesavond thuis én…. Gewoon één pakjesavond. 
    En geen oneindige stapel pakjes maar een paar kadootjes die dan ook de aandacht krijgen.
  • Vaak zijn hsk’s ook extra gevoelig voor suiker. Probeer de hoeveelheid pepernoten en chocola enigszins te beperken.

En als laatste, heel belangrijk:

  • Wees zelf zo ontspannen mogelijk. Hooggevoelige kinderen nemen spanning over dus als jij rustig bent, is de kans groter dat je kind ook rustig is. 

Veel plezier in deze Sinterklaastijd!

Laten jullie weten hoe het ging?

Ik vind het leuk om van jullie te horen hoe de Sinttijd bij jullie verlopen is, sturen jullie me een berichtje? Dit kan ook via Facebook of Instagram (@kindercoachzeist).

Meer weten?

Wil je in of na deze Sinterklaastijd met mij onderzoeken hoe je meer rust in je gezin krijgt, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Ik help hoogsensitieve kinderen én hun ouders om meer inzicht in te krijgen in emoties en gedrag. Meestal zijn een paar sessies al genoeg om verandering voor elkaar te krijgen. Een kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Bezoek mijn website voor meer informatie.

Groetjes, Coach Janet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *